Je gedrag wordt gestuurd door je gevoel, je gevoel door je ( bewuste en onbewuste ) gedachten. En die gedachten worden weer gestuurd door wat je meemaakt of hebt meegemaakt en de betekenis die je hieraan hebt gegeven in jouw werkelijkheid.

Ik geef je een voorbeeld.

Ik ging voor controle naar de internist. Aldaar vertelde hij mij dat mijn waardes niet goed waren, ik heb een opvlamming van mijn colitis ulcerosa. Door deze mededeling gaat bij mij meteen een belletje rinkelen van een onbewuste gedachte wat er allemaal kan gebeuren, door wat ik eerder al heb meegemaakt. In feite is er nog niets veranderd met toen ik net binnenkwam, maar in mijn hoof kan er van alles gebeuren.

Ik kan bijvoorbeeld denken: ” O nee hé, daar gaan we weer.  Dan kan ik al mijn afspraken voor de komende tijd wel afzeggen. Dan kan ik niet meer tennissen voorlopig. Elke middag weer een middagdutje doen. En gadver dan moet ik dadelijk weer gaan spuiten met al die bijwerkingen die erbij zitten. Pff maanden uit de running”.

En ga zo maar door . Het gevolg is dat ik me niet veel beter ga voelen.  Nee, ik creëer mijn eigen angst, frustratie en boosheid. Met als gevolg dat ik negatieve gedachten de overhand laat nemen en dit mijn gedrag verder gaat bepalen.

Maar ik kan ook denken:  ” Oké dit had ik niet verwacht. Gelukkig voel ik me prima, en inderdaad mijn buik laat mij weten dat het niet helemaal lekker zit en ook de wc zie ik wat vaker . Maar ik voel me niet ziek, ben energiek.  Ik zal straks het allemaal even laten bezinken en voelen wat ik voel zodat deze spanning niet in mijn lijf gaat zitten.

Thuis gekomen neem ik de tijd en de rust  voor mezelf. Ik voel wat het met mijn lichaam doet en laat het even zijn zoals het is. En ik voel de spanning in mijn lichaam wegglijden.

Als je je niet bewust bent van dit proces dan blijf je reageren vanuit je systeem dat je kent.  Je kunt leren om uit dit systeem te komen en anders te reageren dan dat je altijd doet. Het is een kwestie van oefenen en herhalen ! Hoe mooi kan je leven worden?

Deel bericht

Deel dit bericht met jouw vrienden!